keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Lofthellir - luolaseikkailuun!

Islantia kuvataan tulen ja jään maana, ja se näkyikin paikassa missä tänään pääsin käymään: Jääluola, jonne matkattiin laavapeltojen halki.
Opas Anton kertoi matkalla luolalle laavakivestä ja sen muodostumisesta.
 
 
Ennen varsinaiseen luolaan menoa Anton ohjeisti, miten siellä liikutaan, käytetään köysiä, mihin saa koskea jne. Nää jätti-puikot oli vielä varsinaisen luola ulkopuolella. Painoa jopa tuhat kiloa!  
 
 
Kun oltii ryömitty tunnelista/suuaukosta sisään luolaan, näkymät avartui ja nähtiin katto, mikä oli täynnä kristallia. Tosi hienon näkönen pimeässä!

 
Tällasia muodostelmia seisoa jökötti siellä ympäriinsä. Tästäkin oli kuulemma jo ehtinyut sulaa osa pois viime käynnin jälkeen. Tää luola säilyy vielä n. 19 vuotta. Sitte on sen aika sulaa pois.. Mutta täälä saattaa olla uus luola muodostumassa ylempään kerrokseen, eli Ehkä saattaa vielä jatkua Saga Travelin retket sinne :)

 
Luolamies!
Vaikka saappaissa oli nastat pohjissa, liikkuminen oli tosi liukasta paikoittain.. Saatii laskea alas meeviä osuuksia pyllymäkeä :D Ylös päin kiivettiin aina köysien varassa.




 
Lofthellir on ainoa lajiaan koko Islannissa: siellä on jäätä ympäri vuoden. Sinne tekee myös ainoastaan meidän firma retkiä, ja siitä pidetään hyvää huolta. Joka kerta koitetaan jättää mahollisimman vähän jälkiä, ja liikkua varovasti, ettei rikkoisi ohutta jäätä. Jääluolan elinkaaressa on 3 vuodenaikaa: growing, building and melting season.
 
Tässä vielä maisema pohjosesta Islannista. Näyttää tavalliselta vuorelta, mutta saattaa ollakin vaikka home of the hidden people.. You´ll never know! ;)

 
-Iina-

2 kommenttia:

  1. Hei, upea paikka, tulee mieleen tippukiviluolat - on vain jaasta muodostuneet stalaktiitit ja stalagmiitit. terv.Tiina

    VastaaPoista
  2. Harmi etten mie päässy :D Onnekas Iina
    T. Emppu

    VastaaPoista